Vse je nared za nedeljski 26. Kamniški kros

  V nedeljo, 19. maja 2024, bo v Kamniku mednarodna dirka 1. kategorije (UCI C1) za gorske kolesarje v olimpijskem krosu. Že 26. XCO Kamnik, ki ga organizira Calcit Bike Team, bo štel tudi za točke slovenskega pokala SloXcup. Ob zaključku prijav so na startnem seznamu tudi nekateri mednarodno uveljavljeni tekmovalci in tekmovalke.

  Prvo ime seznama prijavljenih je Italijan Luca Braidot, trenutno 18. kolesar sveta, sicer pa že zmagovalec Kamniškega krosa. Medalje je osvajal tako na evropskih kot svetovnih prvenstvih. Družbo na startu mu bosta delala rojaka, ki sta prav tako že zmagala na Kamniškem krosu – njegov brat dvojček Daniele Braidot ter Nadir Colledani.

  V ženski konkurenci je med prijavljenimi najvišje na mednarodni lestvici Ukrajinka Jana Belomoina, ki bo imela tekmici v Tanji Žakelj, rekorderki po številu zmag v Kamniku, ter lanski zmagovalki Viti Movrin.

  Veseli nas tudi nastop Kamničanke, dvakratne evropske prvakinje in nekdanje Calcitovke, Maruše Tereze Šerkezi.

  Kamniški kros je eden od vrhuncev sezone za člane kamniškega Calcit Bike Teama, ki so pred domačo dirko zelo motivirani. Na startu bodo vsi trije člani A ekipe Rok Naglič, Matic Kranjec Žagar in Ambrož Vovk, med prijavljenimi tekmovalkami v konkurenci ženske elite Maruša Naglič, svoje načrte imajo tudi tekmovalci v mlajših kategorijah, ki so do zdaj v sezoni pokazali odlično pripravljenost, pa tudi tekmovalci v veteranskih in amaterski kategoriji.

  Celoten seznam prijavljenih je dosegljiv na: https://prijavim.se/calendar/checkings/5274/xco-kamnik-uci-c1-2024/

  Na spletni strani www.prijavim.se bo na dan dirke mogoče tudi spremljati rezultate v živo.

  Dirkanje se bo na 26. XCO Kamnik sicer začelo ob 9. uri in končalo okrog 16. ure. Vrhunec dirke s startom in ciljem na Glavnem trgu bo ob 14. uri, ko je na sporedu UCI dirka kategorij moški in ženske elite, U23 in U19.

  Za kategorije od U7 do U13 bo pripravljen tehnični poligon, ob tem pa se bodo mladi upi pomerili tudi na dirki v dopoldanskem času. Med 9. uro in 10.55 bodo na progi kategorije U11, U13, U15, U7 in U9, ob 12:35 je za te kategorije predvidena podelitev.

  Ob 12.30 se bodo s starta pognali tekmovalke in tekmovalci v U17, za njimi še veterani I, II in III ter amaterji.

  Predvidoma ob 16. uri bo podelitev nagrad najboljšim, še pred tem pa bodo ob 15.45. uri na svoj račun prišli najmlajši, ki so željni »mini« dirkanja. Tako kot vsako leto bomo namreč pripravili še dirko s poganjavčki, zato vabljeni v središče Kamnika z malimi gorskimi kolesarkami in kolesarji, ki bodo deležni navijanja in prav posebnih nagrad.

  Kot smo tekmovalce in javnost obvestili pred dnevi, bo zaradi posledic lanskega vetroloma proga letos krajša, tekmovalci so ostali brez nekaj tradicionalnih odsekov. Tekmovalci tako ne bodo dirkali na tradicionalnih koreninah, obračali pa bodo že malo nad Zapricam. Dodana je nova zanka okrog Kalvarije (ne velja za U13 in U15), nov je skok na spustu s Kalvarije in dodana je še ena krajša zanka. Dirka U13 bo potekala na velikem krogu in ga krajša malo prej, kot v preteklih letih. Tekmovalci U15 bodo obračali na Zapricah in za razliko od prejšnjih let ne bodo šli v klanec nad Zapricami. Obnovljena oziroma na novo je narejena skakalnica po skalnatem odseku (rocky gardnu), prav tako lesen podest za Žalami.

  Vse obiskovalce Kamnika, tekmovalke in tekmovalce, meščanke in meščane vljudno prosimo, da se zaradi zapor določenih delov mesta držijo navodil redarjev.

  Veseli bomo, da se nam v nedeljo pridružite ob progi in v središču Kamnika in uživate v dirki, ki je najstarejša mednarodna dirka v gorskem kolesarstvu na naših tleh.

   

  Več informacij:

  Spletna stran kluba – https://calcit-bike.com/

  Spletna stran dirke – http://xc-kamnik.calcit-bike.com/index.html

  Facebook stran: https://www.facebook.com/calcitbike

  Instagram stran: https://www.instagram.com/calcit_bike_team

  Na spodnji povezavi je objavljen zemljevid velikega kroga 26. XCO Kamnik. Proga je že označena izven centra mesta. V samem centru se bo startno-ciljni prostor z ograjami postavil v nedeljo zgodaj zjutraj.
  Pisarna (race office) je na naslovu Glavni trg 12, Kamnik in se odpre v nedeljo ob 8:00