Italijansko in ukrajinsko slavje na 26. XCO Kamnik, 5 zmag za Calcit

  Italijan Luca Braidot in Ukrajinka Jana Belomojna sta na 26. Kamniškem krosu, najstarejši mednarodni dirki (UCI C1) v olimpijskem krosu za gorske kolesarje v Sloveniji, upravičila vlogo prvih favoritov in se veselila zmage v moški oziroma ženski elite konkurenci. S 5. mestom v elite kategoriji se je izkazal Rok Naglič, član organizatorja, kamniškega Calcit Bike Teama.

  Domači klub je sicer v vseh kategorijah osvojil 5 zmag in skupaj 15 uvrstitev v top 3. Na najvišji stopnički zmagovalnega odra so stali Sebastjan Deržič (amaterji), Boštjan Hribovšek (veterani 1), Anamarija Kosec (U13),  Tajda Šoštarko (U15) in Nejc Korošec (U7).

  V mlajših kategorijah so se dopoldan pomerili tako na poligonu kot na dirki. Na zmagovalnih stopničkah so stali še Neža Šekoranja, ki je bila 2. med deklicami do 9 let, Leon Kemperl, ki se je izkazal z 2. mestom v U11, Hana Bele Grkman in Zara Toff, ki sta dirko do 11 let končali na 2. in 3. mestu, Jakob Krapež, ki je končal na tretjem mestu v U15, Ula Ravnikar Bolčina na 3. mestu v  U15 in Zoja Ravnikar Bolčina na 3. mestu v U17.

   

  Hribovšku se je med najmlajšimi veterani najbolj približal klubski kolega Jure Belak, ki je bil drugi. »Sem zadovoljen. Šlo je po načrtu, ki sem si ga zadal pred dirko – dva kroga v višjem ritmu, da ostanem sam, polovim mlajše kategorije in da nimam več gneče pred seboj. Nato pa svoj ritem do cilja,« je dirko pokomentiral ‘neutrudljivi’ Hribovšek, ki ima v klubu več funkcij. Poleg tega, da je še vedno tekmovalec, je tudi trener, bil je vpet tudi v pripravo dirke oziroma proge. »Lotili smo se je kakšen mesec nazaj. Zaradi lanskega vetroloma smo jo morali skrajšati, drugače ni šlo. Morali smo naplesti nekaj novih delov, da je bila dovolj dolga. Na novih tehničnih odsekih, sploh če je malo spolzko, moraš kar paziti, da ne pride do padca.«

   

  Aljoša Martinjaš je bil 3. med veterani 2 in Bojan Kemperl 3. med veterani 3.

   

  Med člani elite so na prvih štirih mestih končali štirje Italijani, Luci je sledil njegov brat dvojček in lanski zmagovalec Daniele Braidot. Tretji je bil Filippo Fontana, ta trojica je skupaj vozila večino dirke. Četrti je bil Nadir Colledani, prav tako že zmagovalec Kamnika. Luca je sicer v Kamniku slavil že četrtič.

   

  »Na progi je bilo zabavno, bila je izjemno hitra. Vedno, ko sem bil tukaj, je bilo slabo vreme, eno leto celo sneg, zato je bilo kar čudno dirkati v soncu, a sem se na progi zelo zabaval. Dirka je odlična priprava na svetovni pokal v prihodnjem tednu v Novem Mestu, danes smo (z bratom in ekipnim kolegom) naredili dober trening, vedno je zabavno, ko tekmujemo skupaj,« je bil v cilju zadovoljen Braidot.

  S petim mestom se je izkazal najboljši Slovenec zadnjih sezon Naglič, ki je bil tudi najvišje uvrščeni Slovenec. V top je končal še njegov klubski kolega Matic Kranjec Žagar. Do uvrstitve sta prišla še dva Calcitovca, Ambrož Vovk je bil 12. in Gal Pavlič 17.

   

  Naglič je uvodoma pohvalil trud kamniških prirediteljev, ki so v zadnjih tednih vložili ogromno truda in časa v progo, saj je bilo zaradi lanskega vetroloma ogromno škode, določene dele so morali na novo zgraditi oziroma utrditi, krog pa so morali tudi skrajšati.

   

  »Krog je bil krajši, a bolj naporen. Prve tri kroge sem se boril in skušal držati stik s prvimi, ki so ‘klasa’ svetovnega pokala in se vozijo tudi v ‘top 15’ svetovnega pokala. Do tja mi še manjka korak ali dva. S petim mestom sem lahko več kot zadovoljen,« je bil zadovoljen Naglič.

   

  »Od začetka mi je šlo kar dobro, bil sem zadovoljen, ker sem bil v ospredju. V naslednjih krogih sem malo spustil tempo, ker v takem ne bi šlo do konca. Poskušal sem najti tempo, ki bi ga zdržal celo dirko, bilo je tudi zelo vroče in na koncu je bilo dovolj za 10. mesto. Sem srednje zadovoljen,« je v cilju povedal Matic Kranjec Žagar.

  Med ženskami elite se je druge zmage v Kamniku veselila nekdanja zmagovalka svetovnega pokala Belomojna. Druga je bila tekmovalka z največ zmagami v zgodovini naše dirke Tanja Žakelj in prav tako že zmagovalka svetovnega pokala, tretja pa Vita Movrin, ki se je do padca enakovredno borila z Ukrajinko na čelu dirke. Maruša Naglič je branila barve Calcita in na koncu osvojila 6. mesto.

   

  »Bilo je vroče, dirka je bila brez pravega počitka. Včasih sem si želela več klanca, danes ga je bilo malo preveč. Korenine so bile kar mastne. Na klance in po ravnini sem dala vse od sebe, v zadnjem krogu sem imela še krče zaradi vročine,« je dejala Maruša.

  Na tekmi, ki je bila druga v seriji slovenskega pokala SloXcup, so bili prisotni še številni drugi Calcitovci, katerih rezultate lahko najdeš na:  https://prijavim.se/uploads/5274_result.pdf?tms=1716181833

  Foto: prijavim.se