Kamniški kros zaradi lanskega vetroloma na prilagojeni progi

  V nedeljo, 19. maja 2024, bo v Kamniku mednarodna dirka 1. kategorije (UCI C1) za gorske kolesarje v olimpijskem krosu. Že 26. XCO Kamnik, ki ga organizira Calcit Bike Team, bo štel tudi za točke slovenskega pokala SloXcup. Zaradi posledic lanskega vetroloma bo proga letos krajša, tekmovalci so ostali brez nekaj tradicionalnih odsekov.

  Žal je lanski vetrolom na progi v gozdu pustil ogromno škode, ki je navkljub velikim naporom gozdnim delavcem ni uspelo odpraviti. Progo so skušali urediti tudi člani Calcit Bike Teama, a je na koncu obveljala odločitev, da se proga skrajša in prilagodi.

  Tekmovalci tako ne bodo dirkali na tradicionalnih koreninah, obračali pa bodo že malo nad Zapricam. Dodana je nova zanka okrog Kalvarije (ne velja za U13 in U15), nov je skok na spustu s Kalvarije in dodana je še ena krajša zanka. Dirka U13 bo potekala na velikem krogu in ga krajša malo prej, kot v preteklih letih. Tekmovalci U15 bodo obračali na Zapricah in za razliko od prejšnjih let ne bodo šli v klanec nad Zapricami.

  Obnovljena oziroma na novo bo narejena skakalnica po skalnatem odseku (rocky gardnu), prav tako lesen podest za Žalami, v začetku tedna bo končan še strm ovinek na vzponu proti Zapricam. Vodstvo dirke upa, da bo proga v celoti končana v torek.

  Zaradi napovedanih padavin do četrtka vse tekmovalce naprošamo, da se po razmočenem terenu nekaj ur po dežju ne vozijo, saj bodo razrili progo, jo otežili sebi na tekmi in uničili trud organizatorja.

  Prijave na dirko so mogoče do 16. maja 2024 do 23:59 preko spletne strani www.prijavim.se, na kateri je tudi možno spremljati prijavljene tekmovalke ter tekmovalce.

  Dirkanje se bo na 26. XCO Kamnik sicer začelo ob 9. uri in končalo okrog 16. ure. Vrhunec dirke s startom in ciljem na Glavnem trgu bo ob 14. uri, ko je na sporedu UCI dirka kategorij moški in ženske elite, U23 in U19.

  Za kategorije od U7 do U13 bo pripravljen tehnični poligon, ob tem pa se bodo mladi upi pomerili tudi na dirki v dopoldanskem času. Med 9. uro in 10.55 bodo na progi kategorije U11, U13, U15, U7 in U9, ob 12:35 je za te kategorije predvidena podelitev.

  Ob 12.30 se bodo s starta pognali tekmovalke in tekmovalci v U17, za njimi še veterani I, II in III ter amaterji.

  Predvidoma ob 16. uri bo podelitev nagrad najboljšim, še pred tem pa bodo ob 15.45. uri na svoj račun prišli najmlajši, ki so željni »mini« dirkanja. Tako kot vsako leto bomo namreč pripravili še dirko s poganjavčki, zato vabljeni v središče Kamnika z malimi gorskimi kolesarkami in kolesarji, ki bodo deležni navijanja in prav posebnih nagrad.

  Več informacij:

  Spletna stran kluba – https://calcit-bike.com/

  Spletna stran dirke – http://xc-kamnik.calcit-bike.com/index.html

  Facebook stran: https://www.facebook.com/calcitbike

  Instagram stran: https://www.instagram.com/calcit_bike_team