728 x 90

Oprema

Osnovna oprema so kolo, čelada, bidon za vodo oz. energetski napitek ter torbica z rezervno pnevmatiko.

Kolesa mlajših otrok (U7 in U9) naj ne bodo prevelika in pretežka. Za učenje je prednost, če ni vzmetenja na prvem kolesu, disk zavore niso potrebne, s kolesa se lahko sname vse odvečne dele kot so blatniki, odsevniki, zvonec, luči, pomožna noga, da kolo stoji itd. Se je pa pri tem potrebno zavedati, da je tako kolo primerno samo za tekmovanja in treninge, ni pa več opremljeno za udeležbo v cestnem prometu!

Starejši otroci vozijo 26 ali 27 inčna kolesa z okvirjem iz aluminija ali karbona, praviloma samo prednje vzmetena, z disk zavorami. To so kolesa srednjega in višjega cenovnega razreda, namenjena XC tekmovanjem (ne za enduro, spust, vse-gorska kolesa, dirt, bmx itd.).

U19 in starejši resni tekmovalci uporabljajo 29 inčna kolesa, vedno bolj tudi polnovzmetena uveljavljenih znamk v olimpijskem krosu višjega in visokega cenovnega razreda.

Tekmovalci uporabljajo posebne kolesarske čevlje za vpenjanje na minimalna pedala brez platforme (razširjena sta Shimano SPD sistem in Crankbrothers). Začetniki takih pedal vsekakor še ne potrebujejo, z malo vaje, ko bo ostalo znanje na primernem nivoju, pa jih bodo hitro osvojili.

Dresi: klub se trudi pridobiti en komplet kakovostnega kratkega kolesarskega dresa na leto za vsakega tekmovalca kluba brezplačno, ni pa to dolžnost kluba. Strgani dresi niso razlog za brezplačno menjavo, v kolikor ne gre za tovarniško napako. 

Bidoni: Podobno kot za drese velja tudi za klubske bidone. V kolikor klub ne uspe zagotoviti bidonov, jih člani kluba morajo kupiti sami.

Kontakt za drese, ko so le-ti na voljo: info@calcit-bike.com