728 x 90

Naglič na Lošinju do premierne zmage na dirkah UCI C1

img

Gorski kolesar kamniškega Calcit Bike Teama Rok Naglič je na mednarodni dirki UCI C1 na Lošinju osvojil svojo prvo zmage v tej kategoriji med člani elite! Njegov uspeh je z drugim mestom v konkurenci do 17 let dopolnil Jaka Tominšek.

Najboljši Slovenec zadnjih sezon Naglič je za seboj pustil Čeha Tomaša Ševcuja, ki je zaostal dobro minuto, in Belgijca Lukasa Malazsewskija, ki je bil od Korošca počasnejši že skoraj dve minuti.

»Na dirko sem prišel umirjen in pripravljen, od samega začetka sem si izboril mesto spredaj in se trudil narekovati visok tempo. Po četrtem krogu sva spredaj ostala samo še dva. Nato sem v šestem krogu poizkusil z napadom na najdaljši klanec, ki mi je tudi uspel. Sedmi krog sem odpeljal v svojem ritmu in kljub prebiti gumi prišel do svoje prve zmage na C1 dirki,« je po uspehu povedal Naglič.

Drugi Calcitovec med člani elite je bil Matic Kranjec Žagar, ki je končal na 8. mestu. »Sezono smo danes otvorili z dirko na Lošinju. Start se mi je malo ponesrečil in ostal sem v ozadju, saj se proga zelo hitro zoža. Med dirko sem skušal vzdrževati čim bolj konstanten tempo. Zaključil sem na 8. mestu med člani. Z dirko sem srednje zadovoljen. Naslednjič pa boljše startat!« si je za cilj postavil Kranjec Žagar.

Med članicami elite, ki jo je sicer zmagala Poljakinja Gabriela Wojtyla, je dirkala Maruša Naglič, na koncu 5. »Prva dirka po predolgem prehladu kot trening dirka ni šla tako slabo. Proga mi ni pisana na kožo, ampak smo jo vseeno super naštudirali, na koncu pa 5. mesto,« je v cilju dejala Nagličeva.

Nagličevo zmago je z drugim mestom dopolnil Jaka Tominšek. »S prvo tekmo v sezoni sem zelo zadovoljen, ker imam zdaj boljši vpogled v svojo formo. Med tekmo sem se osredotočil na enakomerno porazdelitev moči in skoncentrirano vožnjo, kar mislim, da mi je tudi uspelo. Z dobrimi občutki se že pripravljam na naslednjo tekmo v Sloveniji, kjer bom ciljal na zmago,« je bil jasen Tominšek.

Najštevilčnejšo ekipe je imel Calcit Bike Team v kategoriji mlajših članov, v kateri so nastopili trije, a žal se nobenemu dirka ni razpletla povsem brez težav.

»Za mano je prva letošnja XCO preizkušnja, s katero sem kar zadovoljen, kljub temu, da sem že na polovici prvega kroga imel defekt in od drugega kroga naprej kar precej bolečin v hrbtu, kar se je na koncu tudi odražalo na samem rezultatu. Med drugim mi je bil cilj vse kroge peljati konstantne čase, kar mi je pa kar uspelo. Trasa proge mi je bila všeč. Je razgibana in kar precej hitra in še vedno tehnično ne preveč zahtevna,« je dejal Gal Pavlič.

»V nedeljo je bila moja prva dirka v kategoriji U23, začel sem zelo kontrolirano, nato sem imel močne bolečine v hrbtu, zaradi katerih sem popustil tempo. Končal sem v krogu zmagovalca in brez defekta, kar je za prvo dirko v kategoriji U23 uspeh, za prihodnje dirke pa ciljam še višje,« je razložil Ambrož Vovk.

»Od štarta sem se vozil v redu in z sebi enakovrednimi tekmovalci ter poizkušal voziti kar se da dobro, prerazporediti moči in voziti konstantno hitre kroge. Na koncu mi to ni uspelo zaradi težav s krči, ki so mi onemogočili oddirkati dirko po zastavljenem načrtu,« je bil razočaran Vid Brezar.

Delno zadovoljen je bil v cilju dirke do 17 let Nejc Teran, ki je osvojil 7. mesto. »Od štarta mi je šlo dobro, vozil sem v prvi skupini. Na sredini tekme sem vozil na 2/3 poziciji, ampak na žalost sem imel v začetku zadnjega kroga defekt, tekmo sem nato dokončal s pomočjo air linerja. Z izkupičkom sem dokaj zadovoljen, a v zadnjem krogu bi se dalo marsikaj spremeniti.«

Za Teranom se je na 8. mesto uvrstil Maks Majnik. Med mladinci je Maj Babačič osvojil 18. mesto. Žan Babačič je dirko U15 končal na 10. mestu.

Izkazali so se tudi tekmovalke in tekmovalci v mlajših kategorijah. Anamarija Kosec je bila tretja med dekleti do 13 let, Filip Toff 9. v U13, Leon Kemperl je premagal vse tekmece med tekmovalci do 11 let, Miškomatej Jeglič je končal na 5. mestu. Zara Toff je bila najhitrejša med dekleti do 11 let. Luj Kemperl je med dečki do 9 let osvojil 2. mesto, Avaneli Jeglič pa je bila 4.

Vsi rezultati: https://prijavim.se/uploads/5409_result.pdf