728 x 90

Izvrstni nastopi Slovencev na EP v Pili

img

Italijanska Pila je bila letošnje prizorišče evropskega prvenstva za mlade, v številčni slovenski reprezentanci pa so bili tudi člani kamniškega Calcit Bike Teama. V kategoriji do 15 let in v ekipi Slovenije 1 je bila Hana Kranjec Žagar, v ekipi Slovenija 2 je dirkal Ambrož Vovk, v kategoriji do 17 let pa sta v ekipi Slovenija 2 tekmovala Blaž Žle in Matic Kranjec Žagar. 

Uvodoma so se obetavni gorski kolesarji pomerili v kronometru, zatem v štafetah, za konec pa še v olimpijskem krosu. V posamični vožnji na čas je bil med Calcitovci v slovenskem dresu najvišje Žle na 14. mestu. Izvrstno je šlo štafeti Slovenija 1 v konkurenci U15. Hana Kranjec Žgar, Jure Rus in Miha Smrdel so osvojili izvrstno četrto mesto, Hana pa je za konec v krosu končala na zelo visokem petem mestu.

Vodja Calcitove kolesarske šole Simon Erjavec je takole potegnil črto pod nastope svojih varovancev:

"EP se je začel s posamičnim kronometrom - kratkim, tehničnim in izredno fizično zahtevnim, ki je določal štartne pozicije za sobotni olimpijski kros, dirko sezone. Od kronometra je odvisno, koliko moči in energije boš porabil v štartnem krogu, zaradi tega je še toliko bolj pomemben. Zaradi svoje kratke dolžine so bile razlike izredno majhne in hitro so se nabirala mesta - vsaka napaka je bila usodna in štela je vsaka sekunda. 
Blaž je tu pokazal svojo moč in tehniko in se uvrstil na 14. mesto. Matic in Ambrož, ki sta bolj vzdržljivostna tipa, sta progo prevozila po svojih najboljših močeh in si privozila 82. in 84. startno pozicijo. Hana je padla in pristala na 41. mestu. 

Drugi dan je bila na sporedu štafeta, kjer trije kolesarji sestavljajo ekipo. Pomembna je taktika in Slovenci smo se kot eni redkih odločili, da startni krog vozijo punce, nadaljujejo pa fantje. Vsi so odpeljali vrhunsko - Hanina ekipa je končala tik pod odrom za zmagovalce, Ambroževa na 15., Blaževa in Matičeva pa na 23. mestu. Mislim, da je Slovenija pokazala, kam sodi. 

V soboto je sledil najpomembnejši dan sezone, dan katerega smo vsi nestrpno čakali zadnjih nekaj mesecev. Imeli smo eno dobro in tri slabše startne pozicije in upali na najboljše. Najprej je dirkal Ambrož. 84. startno mesto je pomenilo dvanajsto vrsto. Od Ambroža sem pričakoval tri stvari - da bo v prvem krogu prehitel 30 tekmovalcev in potem borbal do cilja na svoj dizel. Ampak ne, to ni bilo dovolj. Ambrož jih je za vsak slučaj v startnem krogu prehitel slabo polovico in jih dotolkel do cilja. končal je kot izvrsten, 25. Če računam, da je Ambrož za eno glavo manjši od vseh in da je mlajši v kategoriji, je to izrednen uspeh.

Hana, ki je izredno borbena, se je v startnem krogu iz šeste vrste prebila v prvo. In tam tudi ostala. Realno sem pričakoval, da bo končala med top 10, zaradi zaostanka na startu, ampak je stisnila iz sebe še malo več in končala kot peta v Evropi. Naj povem to, da so vse štiri tekmovalke pred njo bile leto starejše in dve glavi višje. Za Ambroža in Hano je bilo to prvo evropsko prvenstvo in obetajo se jima še odlični rezultati. 

Blaž in Matic sta imela precej smole. Blažu, ki je startal v drugi vrsti, je šlo po startu več ali manj vse narobe, a je stisnil zobe in pokazal, da zmore. Ko začneš enkrat izgubljati, je izredno težko dirkati naprej, pade motivacija, želja, koncentracija, pojavljati se začnejo napake. Ampak je zborbal in pokazal svojo srčnost in končal kot 37. Pri Maticu je bila ravno obratna zgodba - slabši start, kar ga muči že nekaj časa, potem pa turbo dizel v naslednjih krogih. V startnem krogu je nekja izgubil, potem pa pridobival iz mesta v mesto in vozil zelo solidne kroge, časovno primerljive z ostalimi slovenci in končal kot 67. Kljub želji po boljšem rezultatu, se včasih zgodi tako. Zato rečemo, da so takme tekme "fifty-fifty"."